De fleste af os elsker solen og med god grund.

Solen gør os i godt humør og giver energi og D-vitamin, men den skal nydes med omtanke, så huden ikke bliver forbrændt med de smerter, ubehag og risiko for langtidsskader det medfører.

Hvorfor bliver huden forbrændt?

Når huden udsættes for solens UV-stråler, danner den et farve pigment, der hedder melanin. Det gør huden for at beskytte sig selv, så melanin er altså kroppens naturlige beskyttelse mod solen og betyder, at din hud selv kan klare en vis dosis sol.

Hvor meget naturlig solbeskyttelse (melanin) din hud danner, og hvor meget solbeskyttelse det reelt giver, afhænger af din hudtype  – jo mørkere din hudtype er, jo mere melanin dannes og omvendt mindre, hvis du har en lysere hudtype – og alt der imellem.

Risikoen for at blive forbrændt øges, jo længere tid, du opholder dig i solen, men tid i solen og mængden af melanin, er ikke de eneste faktorer der spiller ind på, om du bliver forbrændt eller ej.

Det afhænger i høj grad også af, hvor stærke solens stråler er, og det kan være meget forskelligt fra dag til dag, og alt efter, hvor i verden du er.

Forebyggelse frem for reparation

Første tegn på, at huden ikke kan klare mere sol, er rødmen og sviden – herefter truer forbrænding, soleksem og blærer.

MEN tænk forebyggende – ofte viser symptomerne sig nemlig først nogle timer senere, og så er skaden jo sket.

Hvordan beskytter jeg mig mod solen?

Skal du opholde dig i solen – uanset om du solbader eller laver andre ting – så smør hele kroppen ind i en god creme med solfaktor. Husk også de lumske steder, som ørerne og fødderne.

Gentag hver anden/tredje time, og smør dig ind igen, hver gang du har været i vandet.

Hvis solen er meget stærk (højt UV-indeks), bør du tildække dig med tøj eller opholde dig i skyggen, til den bliver lidt mildere.

Solen er stærkest og UV strålingen højst midt på dagen mellem kl 12 og 15 – så snup en velgørende siesta i dette tidsrum.

Hvad betyder SPF?

Solbeskyttelsesfaktoren – SPF – angiver, hvor mange gange længere du kan opholde dig i solen med solfaktor i forhold til uden.

Hvis du smører dig med SPF30, så betyder det, at du kan opholde dig i solen 30 gange længere i forhold til, hvis du ikke havde smurt dig ind – men husk at være rundhåndet med solcremen – med et for tyndt lag risikerer du en lavere beskyttelses faktor.

Har børn brug for kraftigere solbeskyttelse end voksne?

Børns hud er mere sensitiv end voksnes. Først i teenageårene bliver huden kraftigere og tåler solens stråler bedre, så husk at bruge højere SPF til børn.

De helt små børn kan med fordel placeres under en parasol, og til de noget større og mere livlige krabater er solhat og langærmet bluse et godt supplement.

Man behøver vel ikke solfaktor, hvis der er overskyet?

Du kan faktisk godt blive forbrændt, selvom solen ikke er fremme. UV-strålingen kan gå igennem skyerne, så vær forsigtig, selv på en halvskyet dag – tjek UV-indekset.

Hold øje med UV-indekset

Det er det såkaldte UV-indeks, der fortæller, hvor stærke solens stråler er – og husk, det kan godt være en god ide at være påpasselig, selvom det er overskyet – under de rigtige (eller måske jeg skal sige de forkerte) forhold, kan du godt blive solskoldet, selvom det er overskyet.

Der er moderat risiko for solskoldninger ved et UV-indeks på 3-6, og risikoen øges, jo højere tallet er.

Du kan downloade en app, der viser dagens UV-indeks eller fx finde tallet på dmi.dk.

Hvad betyder det, når der står, at solcremen er vandfast?

Ifølge europæisk standard skal solcremen bevare mindst 50% af den oprindelige solfaktor, efter at du har badet

  • to gange i 20 minutter, når solcremen er vandfast og
  • fire gange i 20 minutter ved ”ekstra vandfast” solcreme.

Det betyder altså ikke, at du har samme beskyttelse mod solen, som før du gik i vandet, så smør dig altid ind igen efter en dukkert.

Hvis skaden er sket

Det gør ondt – det gør pokkers ondt at være forbrændt af solen, og så gælder det om at lindre smerten og tilføre den fugt, som den solskoldede og forbrændte hud skriger på.

En god after sun lotion kan lindre og tilføre huden fugt – især produkter med mest mulig Aloe Vera er gode.

Aloe Vera lægger sig ikke bare oven på huden, men trænger også ind og fugter langt ned i hudens underliggende lag. Smør/spray ofte i et tyndt lag, frem for at smække et ordentligt lag på med det samme – det giver nemlig ikke ekstra effekt – blot en ulækker og klistret fornemmelse.